Ajutor! Copilul s-a întors la școală!
Anxietatea școlară poate fi un real pericol. Cum pot interveni părinții?
Cei mai mulți dintre părinți își amintesc probabil că au avut de-a face cu un anumit nivel de anxietate școlară în propria copilărie. Pentru cei mai mulți emoțiile au fost mari, iar o parte s-a confruntat inclusiv cu ceea ce acum numim anxietate. Nu toți eram pregătiți de un nou început cu respeonsabilități și cerințe inedite. Erau multe dezacorduri în acel început de școală. Colegi noi, maturi care ne manevrau și supravegheau înlănțuindu-ne cu nefiresc de multe fire de neliniște.
Oricum a fost povestea în acele momente ale vieții noastre, să știți că și copilul vostru trece prin aceleași stări. Mai bine sau mai puțin bine. Ideea este să conștientizați că trebuie ajutat să depășească momentele de emoție negativă, astfel încât să nu rămână cu impresia că școala, colegii, noul început în viața de elev sunt lucruri de care trebuie să se teamă, sau chiar mai rău, să fugă, sp nu accepte aceste noi provocări.
Copiii de astăzi experimentează emoțiile noilor începuturi, dar la un nivel care este potențial mai ridicat decât oricând.
La urma urmei, copiii de astăzi trebuie să facă față impactului rețelelor sociale care se infiltrează în interacțiunile lor sociale din viața reală. Ei se confruntă cu așteptări academice din ce în ce mai mari. Se confruntă, din păcate, și cu o creștere a bullying-ului .
Iar într-o lume care se redeschide încet, dar care încă simte efectele pandemiei de COVID-19, mulți s-ar putea, de asemenea, să se confrunte și cu pierderea abilităților sociale și anxietate în legătură cu revenirea la școală după peste un an de învățare online.
Nu este de mirare că prevalența estimată a anxietății în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani a crescut în timp – de la aproximativ 5,5% în 2003 la 7,1% în 2016 .
În plus, dovezile sugerează, copiii și adulții tineri au experimentat o creștere a simptomelor de anxietate în timpul pandemiei de COVID-19.
În conformitate cu Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC), 7,1% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani au fost diagnosticați cu anxietate. Pentru 2% până la 5% dintre copii, asta se traduce în refuzul școlar bazat pe anxietate – un rezultat potențial al anxietății școlare neabordate.
Cu alte cuvinte: anxietatea școlară nu este deloc neobișnuită. Dar cum pot ajuta părinții copiilor cu anxietate școlară?
Ce este anxietatea școlară, mai exact?
Există destul de multe tipuri de anxietate pe care copiii le pot experimenta, dintre care multe se pot traduce în anxietate școlară. Acestea includ:
- Anxietate de separare: o teamă de a fi separat de casă sau de cele mai apropiate figuri de atașament, ambele fiind adesea necesare atunci când mergi la școală
- Anxietate socială: anxietate care însoțește interacțiunile și situațiile sociale, pentru a le include pe cele care pot avea loc la școală
- Anxietate generalizată: tulburarea de anxietate generalizată (TAG) poate afecta și cuprinde multe fațete ale vieții, inclusiv școala.
- Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC): TOC se caracterizează printr-o nevoie de ordine extremă, ritualuri și perfecționism, toate acestea putând fi mai greu de menținut la școală și pot contribui la anxietatea socială pentru un elev căruia îi este frică să nu fie distrat ca urmare a obiceiurilor lor TOC
- Fobii specifice: o fobie specifică se poate referi la aproape orice, de la șerpi și înălțimi, la anumite alimente și școală.
Anxietatea școlară poate arăta diferit în funcție de grupa de vârstă a elevului.
Pentru preșcolari poate avea mai mult de-a face cu anxietatea de separare și frica de a fi departe de mama, tata sau de alți îngrijitori. Acest lucru poate duce la crize de furie, la abandonul școlii și probleme de relaxare pe tot parcursul zilei. La școala elementară, anxietatea școlară ar putea fi legată de oricare dintre tipurile de anxietate de mai sus.
Este posibil ca un elev de această vârstă să nu fi dezvoltat încă abilități sociale adecvate vârstei și, ca urmare, poate avea anxietate față de școală sau poate petrece prea mult timp îngrijorându-se cu privire la așteptările academice – până la măsura în care nu vrea să meargă.
Elevii de gimnaziu încep să dezvolte o ierarhie socială care poate duce la o creștere a bullying-ului și diverse probleme de prietenie, toate acestea putând contribui la anxietatea școlară.
Și până la liceu, elevii pot jongla cu problemele din viața lor de acasă și din relațiile lor de prietenie și relații, alături de responsabilități crescânde, cum ar fi să-și păstreze un loc de muncă și să încerce să obțină note bune la facultate.
La toate aceste vârste, anxietatea școlară poate duce la evitarea și refuzul școlii.
Semne de anxietate față de școală
Potrivit grupului de susținere a sănătății mintale pentru copii Child Mind Institute, anxietatea școlară se poate manifesta în multe moduri. Părinții și profesorii pot observa că elevii lor sunt:
- luptându-se cu atenția
- având dificultăți să stea nemișcat
- manifestând un nivel crescut de aderență
- îmbolnăvirea (sau simțirea de rău) mai frecvent, ceea ce poate fi uneori interpretat de alții ca „prefăcând” a se simți rău
- făcând crize de furie sau afișând alte probleme de comportament
- evitarea contactului vizual în clasă
- îngheț sau intră în panică atunci când i se cere să răspundă la o întrebare în clasă
- se luptă cu munca școlară (anxietatea poate însoți adesea tulburările de învățare)
- nereușind să predea temele
- să rămână singuri la școală, mai degrabă decât să socializeze cu alți copii
Pentru copiii a căror anxietate școlară a persistat sau a crescut în severitate, pot apărea simptome fizice, cum ar fi:
- greaţă
- pierderea poftei de mâncare
- probleme cu somnul
- dureri de cap
Anxietatea școlară poate contribui, de asemenea, la semne de depresie și izolare la elevul care se luptă.
Ce cauzează anxietatea școlară a copilului meu?
Unii copii sunt doar mai predispuși la anxietate decât alții. Există o rată relativ mare de ereditabilitate (30% până la 67%) în tulburările de anxietate, de exemplu, astfel încât un copil care are antecedente familiale de anxietate poate fi predispus genetic.
În plus, un copil care se confruntă cu alte forme de anxietate are mai multe șanse să dezvolte și anxietate școlară.
Dar uneori, diverse circumstanțe la școală pot crește riscul de anxietate școlară. Unele circumstanțe includ:
- Intimidare. Un copil care este hărțuit poate fi îngrijorat să se întoarcă la locul în care a avut loc hărțuirea.
- Lupte interpersonale. Navigarea prin prietenii și relații în evoluție este doar o parte a școlii gimnaziale și liceului, în special. Dar asta nu face ca acele schimbări, lupte și despărțiri să fie mai ușor de gestionat. Pentru unii copii, pierderea prietenilor și drama relațională pot face ca gândul de a reveni la școală să inducă anxietate.
- Greutăți academice. Pentru copiii cu tulburări de învățare (în special tulburări de învățare nediagnosticate), școala poate fi un loc de mare anxietate, deoarece se luptă să reușească. În plus, ei nu înțeleg neapărat de ce este atât de greu să faci asta.
- Alte afectiuni psihice sau neurologice. Afecțiuni precum tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) , depresia sau tulburarea din spectrul autismului pot face mult mai dificilă adaptarea și reușita la școală – deschizând calea pentru anxietatea școlară.
Sunt părinte: Cum pot ajuta?
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face părinții copiilor cu anxietate școlară este să recunoască semnele. Dacă observați că copilul dumneavoastră se poate lupta, discutați cu el despre asta. S-ar putea să se deschidă în fața dumneavoastră și să găsiți împreună o soluție.
Poate că asta înseamnă să dezvoltați rutine pentru a vă ajuta copilul să se pregătească mai bine pentru școală în fiecare dimineață. Puteți să vă uitați împreună la temele lor, să vă bucurați de micul dejun în familie la masă sau să veniți cu o mantră pe care să o puteți cânta împreună în drum spre școală.
În săptămânile premergătoare școlii, ai putea să-ți ajuți copilul să-și facă față anxietății de la școală, discutând toate scenariile posibile pentru care ar putea fi îngrijorați și ajutându-l să ia în considerare cum să facă față cel mai bine acele situații înainte de a le face față.
Iar după școală, s-ar putea să găsești că este util pentru copilul tău să fii disponibil să vorbești dacă are nevoie. De ce să nu începeți o tradiție de a lua împreună o gustare după școală la masă, în timp ce discutați despre ziua lor și evaluați împreună cum a decurs totul?
Dacă nu vă puteți ajuta copilul să treacă singur prin anxietatea școlară, nu ezitați să solicitați ajutor. Administrația școlii copilului dumneavoastră poate avea resurse disponibile, iar un profesionist calificat în sănătate mintală vă poate ajuta, de asemenea, copilul să identifice cauza principală a anxietății și să înceapă să o rezolve, dezvoltând instrumente care vă pot ajuta pe parcurs.
Sunt profesor: cu ce pot ajuta?
Profesorii și educatorii sunt adesea situate în mod unic pentru a recunoaște semnele de anxietate școlară la un copil înaintea oricui altcineva. Acest lucru vă pune în situația de a contacta părinții copilului devreme și de a discuta posibile strategii pentru a-l ajuta pe copil să facă față împreună anxietății.
De asemenea, puteți ajuta, fiind pur și simplu un loc sigur în care să meargă copilul în zilele în care se luptă în mod deosebit. Poate ați putea dezvolta un cuvânt cod pe care copilul l-ar putea spune pentru a vă anunța că se simte anxios.
Profesorii copiilor mici ar putea dori să aibă în vedere o zonă de „chill-out” în camera lor, unde copiii să meargă atunci când se luptă. Acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca un colț al camerei care este echipat cu un scaun de tip beanbag și cărți pentru ca copilul să-și ia un moment singur. Pentru copiii mai mari și adolescenții, profesorii pot ajuta, fiind un adult de încredere cu care pot vorbi.
Când observi semne de anxietate, îi poți anunța că ești disponibil dacă se luptă.
A fi empatic și amabil poate ajuta la formarea unei conexiuni. A-i lăuda atunci când poți și a-i spune că îți pasă și că ești acolo dacă au nevoie de tine ar fi, de asemenea, de ajutor.
Doar asta ar putea face toată diferența din lume.
Să recapitulăm
Anxietatea în general și anxietatea școlară în special, este destul de comună pentru copii. Acest lucru s-ar putea dovedi și mai adevărat în anii următori, pe măsură ce copiii se adaptează la o rutină și un program obișnuit după ce pandemia a smuls tot ceea ce era considerat anterior standard.
Toate acestea pentru a spune: tu și copilul tău cu siguranță nu sunteți singuri dacă acest lucru este ceva cu care se confruntă.
Terapeuții, pediatrii, consilierii școlii și administratorii pot fi cu toții resurse excelente dacă ești îngrijorat pentru copilul tău. Ei nu trebuie să treacă prin asta singuri și, cu siguranță, nu trebuie să găsești modalități de a-i ajuta pe toți pe cont propriu.
Există asistență disponibilă pentru dvs. Puteți da un exemplu pentru copilul dumneavoastră despre cum arată (și cum pot face la fel) ca și dumneavoastră.
Pot să te ajut!
Te afli în situația în care simți că lucrurile scap de sub control?
Programează o întâlnire și împreună putem găsi soluțiile optime pentru tine și copilul tău.
Related Posts
Cât costă o ședință la psiholog și cum să-ți alegi terapeutul
Cât costă o ședință la psiholog este, cel mai probabil, una dintre primele...
Ce este gelozia patologică și ce poți face în acest caz
Gelozia patologică, cunoscută și sub denumirea de sindromul Othello, este o...
Ce întrebări îți pune un psiholog?
După mai multe căutări ai reușit să găsești psihologul la care vrei să mergi....
Cum să faci față anxietății de la început de facultate: Modalități pentru menținerea zilnică a calmului
În fiecare septembrie, în orice an, noii studenți simt neliniște cu privire la...
Buna! Acest articol nu putea fi scris cu mult mai bine! Parcurgand acest articol imi aminteste de fostul meu coleg de camera! El a continuat sa predice despre asta. Cu siguranta ii voi trimite aceasta postare. Destul de sigur ca va avea o lectura buna. Multumesc pentru distribuire!