Art terapia
Ce este Art Terapia
Utilizarea metodelor artistice pentru a trata tulburările psihologice și pentru a îmbunătăți sănătatea mintală este cunoscută sub denumirea de terapie prin artă.
Terapia prin artă este o tehnică bazată pe ideea că expresia creativă poate favoriza vindecarea și bunăstarea mentală.
Oamenii s-au bazat pe arte pentru comunicare, auto-exprimare și vindecare de mii de ani. Dar terapia prin artă nu a început să devină un program formal decât în anii 1940
Medicii au remarcat că persoanele care trăiesc cu boli mintale s-au exprimat adesea în desene și alte lucrări de artă, ceea ce i-a determinat pe mulți să exploreze utilizarea artei ca strategie de vindecare. De atunci, arta a devenit o parte importantă a domeniului terapeutic și este folosită în unele tehnici de evaluare și tratament.
Tipuri de terapii creative
Terapia prin artă nu este singurul tip de artă creativă folosită în tratamentul bolilor mintale. Alte tipuri de terapii creative includ:
- Terapie prin dans
- Terapie dramatică
- Terapie expresivă
- Meloterapia
- Terapia prin scris
Tehnici
Scopul terapiei prin artă este de a utiliza procesul creativ pentru a ajuta oamenii să exploreze auto-exprimarea și, făcând acest lucru, să găsească noi modalități de a obține o perspectivă personală și de a dezvolta noi abilități de adaptare.
Crearea sau aprecierea artei este folosită pentru a ajuta oamenii să exploreze emoțiile, să dezvolte conștiința de sine, să facă față stresului, să crească stima de sine și să lucreze la abilitățile sociale.
Tehnicile utilizate în terapia prin artă pot include:
- Colaj
- Colorare
- Mâzgălirea
- Desen
- Pictura cu degetele
- Pictura
- Fotografie
- Sculptura
- Sand play
Pe măsură ce clienții creează artă, ei pot analiza ceea ce au făcut și cum îi face să se simtă. Prin explorarea artei lor, oamenii pot căuta teme și conflicte care le pot afecta gândurile, emoțiile și comportamentele.
La ce poate ajuta terapia prin artă
Terapia prin artă poate fi folosită pentru a trata o gamă largă de tulburări mintale și suferințe psihologice. În multe cazuri, poate fi utilizat împreună cu alte tehnici de psihoterapie, cum ar fi terapia de grup sau terapia adleriană.
Unele afecțiuni pentru care terapia prin artă poate fi utilizată includ:
- Probleme legate de îmbătrânire
- Anxietate
- Cancerul
- Depresie
- Tulburări de alimentație
- Dificultăți emoționale
- Probleme familiale sau relaționale
- Condiții medicale
- Simptome psihologice asociate cu alte probleme medicale
- Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD)
- Probleme psihosociale
- Stres
- Tulburarea consumului de substanțe
Beneficiile terapiei prin artă
Potrivit unui studiu din 2016 publicat în Journal of the American Art Therapy Association, mai puțin de o oră de activitate creativă vă poate reduce stresul și poate avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale, indiferent de experiența artistică sau talent.
Un terapeut în artă poate folosi o varietate de metode de artă, inclusiv desen, pictură, sculptură și colaj, cu clienți de la copii mici la adulți mai în vârstă.
Clienții care au suferit traume emoționale, violență fizică, abuz domestic, anxietate, depresie și alte probleme psihologice pot beneficia de exprimarea creativității.
Unele situații în care ar putea fi utilizată terapia prin artă includ:
- Adulți care se confruntă cu stres sever
- Copiii care se confruntă cu probleme comportamentale sau sociale la școală sau acasă
- Copii sau adulți care au trăit un eveniment traumatizant
- Copii cu dificultăți de învățare
- Persoane care trăiesc cu o leziune cerebrală
- Persoane care se confruntă cu probleme de sănătate mintală
Eficacitatea
În timp ce cercetările sugerează că terapia prin artă poate fi benefică, unele dintre constatările privind eficacitatea sa sunt mixte. Studiile sunt adesea mici și neconcludente, așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora cum și când terapia prin artă poate fi cea mai benefică.
- În studiile adulților care au suferit traume, s-a constatat că art-terapia reduce semnificativ simptomele traumei și scade nivelul de depresie.
- O analiză a eficacității terapiei prin artă a constatat că această tehnică a ajutat pacienții care urmau tratament medical pentru cancer să își îmbunătățească calitatea vieții și a atenuat o varietate de simptome psihologice.
- Un studiu a constatat că terapia prin artă a redus depresia și a crescut stima de sine la adulții în vârstă care trăiesc în case de bătrâni.
Lucruri de luat în considerare
Dacă tu sau cineva drag te gândești la terapia prin artă, există câteva concepții greșite și fapte comune pe care ar trebui să le cunoști.
Nu trebuie să fi artist
Oamenii nu trebuie să aibă abilități artistice sau talent special pentru a participa la terapia prin artă, iar oamenii de toate vârstele, inclusiv copiii, adolescenții și adulții pot beneficia de aceasta. Unele cercetări sugerează că doar prezența artei poate juca un rol în stimularea sănătății mintale
Nu este la fel ca o clasă de artă
Oamenii se întreabă adesea cum diferă o sesiune de art-terapie de un curs de artă. În cazul în care o clasă de artă se concentrează pe predarea tehnicii sau pe crearea unui produs finit specific, terapia prin artă este mai mult despre a permite clienților să se concentreze asupra experienței lor interioare.
În crearea artei, oamenii sunt capabili să se concentreze asupra propriilor percepții, imaginație și sentimente. Clienții sunt încurajați să creeze artă care exprimă lumea lor interioară mai mult decât să facă ceva care este o expresie a lumii exterioare.
Terapia prin artă nu este pentru toată lumea
În timp ce nivelurile ridicate de creativitate sau abilitățile artistice nu sunt necesare pentru ca terapia prin artă să aibă succes, mulți adulți care cred că nu sunt creativi sau artistici ar putea fi rezistenți sau sceptici față de acest proces.
În plus, terapia prin artă nu s-a dovedit eficientă pentru toate tipurile de afecțiuni de sănătate mintală. De exemplu, o meta-analiză a constatat că terapia prin artă nu este eficientă în reducerea simptomelor pozitive sau negative ale schizofreniei.
Related Posts
Cum și când să le vorbești copiilor despre război și conflicte
5 sfaturi de la un consilier pentru copii 1. Fă-ți timp și ascultă atunci...
Strategii parentale pentru un copil negativ
Unii copii pot avea trăsături de personalitate care îi determină să pară ca și...