Parenting
Consilierea matrimonială, numită și terapie de cuplu, este un tip de psihoterapie. Această formă de consiliere ajută cuplurile de toate tipurile să recunoască și să rezolve conflictele și să-și îmbunătățească relațiile. Astfel puteți lua decizii bine gândite cu privire la reconstruirea și consolidarea relației voastre sau de a merge pe drumuri separate.
Consilierea matrimonială include de obicei ambii parteneri, dar uneori unul dintre parteneri alege să lucreze singur cu un terapeut. Planul de tratament specific depinde de situație.
La ce ajută
Terapia de cuplu poate ajuta cuplurile în toate tipurile de relații intime – indiferent de orientarea sexuală sau statutul căsătoriei.
Unele cupluri caută consiliere în căsătorie pentru a-și consolida parteneriatul și pentru a obține o mai bună înțelegere unul față de celălalt. Însă consilierea poate ajuta și cuplurile care intenționează să se căsătorească. Consilierea premaritală poate ajuta cuplurile să obțină o înțelegere mai profundă a celuilalt și să rezolve diferențele înainte de căsătorie.
Anumite dificultăți în relația de cuplu ce pot fi discutate în terapie pot fi inclusiv: probleme de comunicare, dificultăți sexuale, conflicte legate de creșterea copiilor, abuz de substanțe, furie sau infidelitate.
Consilierea matrimonială ar putea fi, de asemenea, utilă în cazurile de abuz domestic. Dacă violența a escaladat până la punctul în care vă este frică, totuși, consilierea în sine nu este adecvată. Contactați poliția sau un adăpost local sau un centru de criză pentru asistență de urgență.
La ce te poți aștepta
Consilierea matrimonială aduce de obicei cuplurile sau partenerii împreună pentru sesiuni de terapie comună. Lucrând cu un terapeut, veți învăța abilități pentru a vă consolida relația, cum ar fi:
- Comunicare deschisa
- Rezolvarea problemelor
- Cum să discutăm rațional diferențele
Veți vorbi despre părțile bune și rele ale relației voastre pe măsură ce identificați și înțelegeți mai bine sursele conflictelor voastre. Împreună veți învăța cum să identificați problemele fără vină și, în schimb, să examinați cum pot fi îmbunătățite lucrurile.
Iată câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când vă gândiți la consiliere matrimonială:
Ar putea fi greu să vorbești despre problemele tale cu consilierul. Sesiunile pot trece în tăcere în timp ce tu și partenerul tău rămâneți supărați din cauza greșelilor percepute – sau ați putea țipa sau vă certați în timpul sesiunilor. Ambele sunt OK. Terapeutul tău poate acționa ca un arbitru și te poate ajuta să faci față emoțiilor rezultate.
Puteți merge singur. Dacă partenerul tău refuză să participe la sesiunile de consiliere matrimonială, poți să participi în continuare. Este mai dificil să repari o relație în acest fel, dar poți beneficia învățând mai multe despre reacțiile și comportamentul tău.
Terapia este adesea pe termen scurt. Unii oameni au nevoie doar de câteva ședințe de consiliere matrimonială, în timp ce alții au nevoie de ea pentru câteva luni. Planul de tratament specific va depinde de situația dvs. Uneori, consilierea matrimonială ajută cuplurile să descopere că diferențele dintre ele sunt cu adevărat ireconciliabile și că cel mai bine este să pună capăt relației. Sesiunile se pot concentra apoi pe abilitățile pentru a pune capăt relației în condiții bune.
S-ar putea să ai teme. Consilierul vă poate sugera exerciții de comunicare acasă pentru a vă ajuta să exersați ceea ce ați învățat în timpul sesiunii.
Dvs. sau partenerul dvs. ați putea avea nevoie de îngrijire suplimentară. Dacă unul dintre voi se confruntă cu o boală mintală, abuz de substanțe sau alte probleme, terapeutul poate lucra cu alți furnizori de servicii medicale pentru a oferi un tratament mai complet.
Luarea deciziei de a merge la consiliere matrimonială poate fi dificilă. Dacă aveți o relație cu probleme, totuși, să căutați ajutor este mai eficient decât să vă ignorați problemele sau să sperați ca acestea să se îmbunătățească singure. Uneori, a face primul pas prin admiterea că relația are nevoie de ajutor este partea cea mai grea.
„A iubi nu înseamna a ne privi unul pe celalalt, ci a privi amândoi în aceeași direcție.”
Antoine de Saint-Exupery
„Doar pentru că cineva nu te iubește așa cum vrei tu, nu înseamnă că nu te iubește cu toată ființa sa.”
Gabriel Garcia Marquez
„Dragostea este dorinţa de a contribui la fericirea celuilalt.”
Max Jacob
„Până nu simţim cu adevărat că bărbaţii şi femeile sunt în egalitate […] vom avea un mare obstacol spre succesul în căsătorie.”
Alfred Adler