Terapie Individuală
Psihoterapia individuală se bazează de regulă pe psihologia adleriană, dezvoltată de Alfred Adler (1870-1937). El credea că este imperativ ca terapeutul să se familiarizeze cu contextul social al unei persoane explorând factori precum ordinea nașterii, stilul de viață și educația părinților. Adler credea că fiecare persoană se străduiește să aparțină și să se simtă semnificativă.
Istoria – Deși inițial Adler se afla în cercul interior al lui Sigmund Freud la începutul anilor 1900, cei doi s-au despărțit din cauza diferențelor teoretice, iar Adler s-a impus în fruntea propriei sale abordări emergente a terapiei și a fondat în curând Școala de Psihologie Individuală. În acest nou sistem, a fost subliniată importanța studierii întregului individ. Teoria lui Adler a fost instituționalizată în The Society for Free Psychological Thought.
Ce este mai exact terapia individuală?
Psihoterapie adleriană – pune accentul pe capacitatea unei persoane de a se adapta la sentimentele de inadecvare și inferioritate față de ceilalți. Adler a crezut că o persoană va fi mai receptivă și mai cooperantă atunci când este încurajată și adăpostește sentimentul de adecvare și respect. În schimb, atunci când o persoană este frustrată și descurajată, ea sau ea va afișa comportamente contraproductive care prezintă concurență, înfrângere și retragere. Când se găsesc metode de exprimare pentru influențele pozitive ale încurajării, sentimentele de satisfacție și optimism ale cuiva cresc. Inclusiv, în cadrul familiei sale.
Un terapeut adlerian îi ajută pe indivizi să înțeleagă gândurile, pulsiunile și emoțiile care le influențează stilul de viață. Oamenii aflați în terapie sunt, de asemenea, încurajați să dobândească un mod de viață mai pozitiv și mai productiv, dezvoltând noi perspective, abilități și comportamente.
Indivizii intră adesea în terapie pentru a obține o perspectivă mai bună asupra propriilor comportamente și răspunsuri la circumstanțele care apar în viața lor. Psihoterapia adleriană folosește ca proces adlerian clarificarea valorilor, prin care o persoană în terapie este introdusă în organizarea vieții personale, inclusiv ordinea nașterii, contextul social și alte dinamici externe, dar și influențele părintești. Înțelegând această organizare și modul în care aceasta a influențat valoarea de sine, acceptarea și așteptările, un individ poate începe să accepte emoțiile pe care le are față de evenimentele pe care le-a trăit în copilărie. Acest proces de percepție permite persoanei în terapie să identifice – poate pentru prima dată – adevărata lor valoare interioară, independentă de ceilalți.
Când ar trebui să apelez la terapie individuală?
Există diverse situații în care ne putem simți copleșiți de ceea ce ni se întâmplă și credem că nu putem să gestionăm singuri toate problemele. Acesta este un semnal foarte puternic pe care nu trebuie să-l ignorăm. Iată câteva exemple de cazuri concrete ar trebui să apelăm la terapia individuală:
Traume: Dacă ați suferit traume fizice sau emoționale, cum ar fi abuzul sau accidentele, și aveți dificultăți în a vă recupera sau în a vă adapta la aceste experiențe. De asemenea, dacă treceți printr-un divorț sau o separare este foarte posibil să aveți nevoie de psihoterapie.
Anxietate: Dacă aveți atacuri de panică și simțiți anxietate des, în interacțiunea cu ceilalți sau în anumite contexte, atunci s-ar putea să vă fie greu să vă desfășurați activitățile cotidiene.
Tulburări ale alimentației: Dacă aveți probleme legate de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia, sau aveți o relație nesănătoasă cu mâncarea.
Probleme cu abuzul de substanțe: Dacă aveți probleme legate de consumul excesiv de alcool, droguri sau alte substanțe și nu puteți renunța la aceste obiceiuri sau vă afectează negativ viața.
Tulburări de personalitate: Dacă vă confruntați cu tulburări de personalitate sau alte afecțiuni psihice care vă afectează comportamentul și relațiile.
Tulburări de somn: Dacă aveți insomnie cronică sau alte tulburări de somn care vă afectează viața profesională și personală de zi cu zi.
Costul unei ședințe
Durata unei ședințe de psihoterapie este de 50 minute, iar costul este de 200 lei. Frecvenţa şedinţelor este de una pe săptămână.
„Semnificaţiile nu sunt determinate de situaţii, dar noi ne determinăm pe noi înşine prin semnificaţiile pe care le dăm situaţiilor.”
Alfred Adler
„De îndată ce vei avea încredere în tine, vei şti exact cum îţi doreşti să trăieşti.”
Johann Wolfgang von Goethe
„Când eşti diferit, uneori nu vezi milioanele de persoane care te acceptă aşa cum eşti. Tot ce observi este acea persoană care nu te acceptă.”
Jodi Picoult