Anxietatea școlară: pericolul ascuns din spatele băncilor.
Interviu Părinți și Pitici
INTRO Astăzi vom discuta despre anxietatea școlară, pericolul ascuns din spatele băncilor.
Este normal ca începutul anului școlar să stârnească teamă și stres. Cu toate acestea, există cazuri în care aceste emoții devin copleșitoare și evoluează într-o adevărată anxietate școlară.
Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente afecțiuni psihice întâlnite la copii și adolescenți. Pentru că școala este o sursă importantă de stres la această vârstă, la mulți copii anxietatea ia forma anxietății școlare.
Pentru a înțelege mai bine ce presupune anxietatea școlară și cum putem gestiona această situație am invitat-o alături de noi pe psihologul Irina Mincă.
INTERVIU Haideți să pornim de la definiție ca să putem înțelege mai bine: ce este anxietatea școlară mai exact?
Anxietatea școlară implică teamă și îngrijorare cu privire la mersul la școală. Medicii se pot referi la ea și ca fobie școlară sau refuz școlar.
Deși nu este neobișnuit ca copiii să simtă o oarecare anxietate cu privire la începerea școlii sau la o nouă școală, copiii cu anxietate școlară simt o cantitate extremă de frică și îngrijorare cu privire la frecventarea zilnică. Acest lucru poate interfera cu capacitatea lor de a merge la cursuri sau de a se descurca bine la școală.
Refuzul la școală nu este un diagnostic recunoscut de sănătate mintală. Cu toate acestea, Manualul de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale, ediția a 5-a (DSM-5) notează că acest simptom poate avea o asociere cu mai multe alte diagnostice, inclusiv:
- Anxietate de separare : Când copiii sunt îngrijorați că sunt separați de îngrijitorii . Acești copii pot avea dificultăți la abandonul școlii și pe tot parcursul zilei.
- Anxietate socială : Când copiii sunt excesiv de conștienți de sine , le este dificil să participe la cursuri și să socializeze cu colegii.
- Mutism selectiv : atunci când copiilor le este greu să vorbească în anumite situații , cum ar fi la școală în preajma profesorului.
- Anxietate generalizată : Când copiii își fac griji pentru o mare varietate de lucruri de zi cu zi. Copiii cu anxietate generalizată își fac adesea griji în special cu privire la performanța școlară și se pot lupta cu perfecționismul.
- Tulburare obsesiv-compulsivă : Când mintea copiilor este plină de gânduri nedorite și stresante. Copiii cu TOC încearcă să-și atenueze anxietatea efectuând ritualuri compulsive precum numărarea sau spălarea mâinilor.
- Fobii specifice : Când copiii au o frică excesivă și irațională de anumite lucruri, cum ar fi frica de animale sau de furtuni.
Ce factori specifici ați observat ca fiind principalii generatori de anxietate școlară la copiii și adolescenții din zilele noastre?
Unii copii sunt doar mai predispuși la anxietate decât alții. Există o rată relativ mare de ereditabilitate (30% până la 67%) în tulburările de anxietate, de exemplu, astfel încât un copil care are antecedente familiale de anxietate poate fi predispus genetic.
În plus, un copil care se confruntă cu alte forme de anxietate are mai multe șanse să dezvolte și anxietate școlară.
Dar uneori, diverse circumstanțe la școală pot crește riscul de anxietate școlară. Unele circumstanțe includ:
Intimidare. Un copil care este hărțuit poate fi îngrijorat să se întoarcă la locul în care a avut loc hărțuirea.
Lupte interpersonale. Navigarea prin prietenii și relații în evoluție este doar o parte a școlii gimnaziale și liceului, în special. Dar asta nu face ca acele schimbări, lupte și despărțiri să fie mai ușor de gestionat. Pentru unii copii, pierderea prietenilor și drama relațională pot face ca gândul de a reveni la școală să inducă anxietate.
Greutăți academice. Pentru copiii cu tulburări de învățare (în special tulburări de învățare nediagnosticate), școala poate fi un loc de mare anxietate, deoarece se luptă să reușească. În plus, ei nu înțeleg neapărat de ce este atât de greu să faci asta.
Alte afectiuni psihice sau neurologice. Afecțiuni precum tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) , depresia sau tulburarea din spectrul autismului pot face mult mai dificilă adaptarea și reușita la școală – deschizând calea pentru anxietatea școlară.
Când apare anxietatea școlară? Chiar din clasa pregătitoare sau mai târziu?
Anxietatea școlară poate arăta diferit în funcție de grupa de vârstă a elevului.
Pentru preșcolari poate avea mai mult de-a face cu anxietatea de separare și frica de a fi departe de mama, tata sau de alți îngrijitori. Acest lucru poate duce la crize de furie, la abandonul școlii și probleme de relaxare pe tot parcursul zilei. La școala elementară, anxietatea școlară ar putea fi legată de oricare dintre tipurile de anxietate de mai sus.
Este posibil ca un elev de această vârstă să nu fi dezvoltat încă abilități sociale adecvate vârstei și, ca urmare, poate avea anxietate față de școală sau poate petrece prea mult timp îngrijorându-se cu privire la așteptările academice – până la măsura în care nu vrea să meargă.
Elevii de gimnaziu încep să dezvolte o ierarhie socială care poate duce la o creștere a bullying-ului și diverse probleme de prietenie, toate acestea putând contribui la anxietatea școlară.
Și până la liceu, elevii pot jongla cu problemele din viața lor de acasă și din relațiile lor de prietenie și relații, alături de responsabilități crescânde, cum ar fi să-și păstreze un loc de muncă și să încerce să obțină note bune la facultate.
La toate aceste vârste, anxietatea școlară poate duce la evitarea și refuzul școlii.
Ce semnale subtile pot observa părinții sau profesorii care ar putea indica prezența anxietății școlare la un copil? Care sunt semnele de avertizare la care părinții și educatori ar trebui să fie atenți când vine vorba de anxietatea școlară?
Părinții și profesorii pot observa că elevii lor sunt:
- Neatenție și neliniște
- Absentism
- îmbolnăvirea (sau simțirea de rău) mai frecvent, ceea ce poate fi uneori interpretat de alții ca „prefăcând” a se simți rău
- comportament perturbator – crize de furie
- evitarea contactului vizual în clasă
- îngheț sau intră în panică atunci când i se cere să răspundă la o întrebare în clasă
- se luptă cu munca școlară (anxietatea poate însoți adesea tulburările de învățare)
- nu reușesc să predea temele
- preferă să rămână singuri la școală, mai degrabă decât să socializeze cu alți copii
Pentru copiii a căror anxietate școlară a persistat sau a crescut în severitate, pot apărea simptome fizice, cum ar fi:
- greaţă
- pierderea poftei de mâncare
- probleme cu somnul
- dureri de cap
Anxietatea școlară poate contribui, de asemenea, la semne de depresie și izolare la elevi.
Într-o postare pe rețelele de socializare ați atras atenția asupra fapului că anxietatea școlară poate fi un real pericol. Cum ați descrie, ca expert, pericolul pe care îl reprezintă anxietatea școlară?
Este un real pericol în primul rând pentru că mulți dintre părinți pot interpreta comportamentul copilului ca fiind rușinos, mai răzgâiat, agitat, asa e el.
Cum pot părinții să identifice diferența dintre stresul normal al școlii și anxietatea școlară și să acționeze în consecință? Adică pentru a cataloga drept o anxietate față de școală ar trebui să lăsăm să treacă o perioadă mai lungă de timp (o lună, 2, 3) sau după primele două-trei săptămâni deja ar trebui, ca și părinte, să iei măsuri?
Stresul normal dispare în general destul de rapid, însă anxietatea școlară durează. Nu cred că există un termen pentru când să ne dăm seama, dar cred că ar fi necesar să treacă 1-2 luni.
Care sunt diferitele moduri în care anxietatea școlară poate influența viața unui copil în afara școlii?
Manifestările copilui la școală apar și acasă, starea lui emoțională continuă și în afara școlii: iritabilitate, schimbări ale dispoziției, retragere, furie, tristețe.
Poate anxietatea școlară să influențeze viitorul și succesul unui copil în viață?
Bineînțeles, acești copii sunt viitori adulți neîncrezători în sine, cu anxietate socială, generalizată, atacuri de panică, agorafobie etc. (poate niște termeni mai blanzi, generali)
Cum putem să explicăm anxietatea școlară copiilor într-un mod accesibil, astfel încât să o înțeleagă și să se simtă confortabil discutând despre ea?
În general copii nu își înteleg emoțiile, nu știu să verbalizeze ce simt, ci prin comportamentul lor prezintă semne că ceva nu este în regulă. Însă ca și explicație pe care o pot oferi părinții este că emoțiile sunt trecătoare, pot apela la exerciții imaginative cu eroi din desenele lor preferate, iar în cazul în care au hotărât să meargă la un specialist, să le spună că vor merge la un adult cu puteri speciale care să-l ajute să fie fericit din nou, ori să se simtă mai bine. Copilul nu trebuie să privească întâlnirea ca pe o treabă serioasă, fiindcă se va speria, ci ca pe o întâlnire de joacă, un eveniment plăcut la care el să participe activ.
Acum haideți să vorbim și despre soluții. Cum pot părinții și cadrele didactice să rămână conectați cu copiii și să le ofere sprijin în gestionarea anxietății școlare?
Sunt părinte: Cum pot ajuta?
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face părinții copiilor cu anxietate școlară este să recunoască semnele. Dacă observați că copilul dumneavoastră se poate lupta, discutați cu el despre asta. S-ar putea să se deschidă în fața dumneavoastră și să găsiți împreună o soluție.
Poate că asta înseamnă să dezvoltați rutine pentru a vă ajuta copilul să se pregătească mai bine pentru școală în fiecare dimineață. Puteți să vă uitați împreună la temele lor, să vă bucurați de micul dejun în familie la masă sau să veniți cu o mantră pe care să o puteți cânta împreună în drum spre școală.
În săptămânile premergătoare școlii, ai putea să-ți ajuți copilul să-și facă față anxietății de la școală, discutând toate scenariile posibile pentru care ar putea fi îngrijorați și ajutându-l să ia în considerare cum să facă față cel mai bine acele situații înainte de a le face față.
Iar după școală, s-ar putea să găsești că este util pentru copilul tău să fii disponibil să vorbești dacă are nevoie. De ce să nu începeți o tradiție de a lua împreună o gustare după școală la masă, în timp ce discutați despre ziua lor și evaluați împreună cum a decurs totul?
Dacă nu vă puteți ajuta copilul să treacă singur prin anxietatea școlară, nu ezitați să solicitați ajutor. Administrația școlii copilului dumneavoastră poate avea resurse disponibile, iar un profesionist calificat în sănătate mintală vă poate ajuta, de asemenea, copilul să identifice cauza principală a anxietății și să înceapă să o rezolve, dezvoltând instrumente care vă pot ajuta pe parcurs.
Sunt profesor: cu ce pot ajuta?
Profesorii și educatorii sunt adesea situate în mod unic pentru a recunoaște semnele de anxietate școlară la un copil înaintea oricui altcineva. Acest lucru vă pune în situația de a contacta părinții copilului devreme și de a discuta posibile strategii pentru a-l ajuta pe copil să facă față împreună anxietății.
De asemenea, puteți ajuta, fiind pur și simplu un loc sigur în care să meargă copilul în zilele în care se luptă în mod deosebit. Poate ați putea dezvolta un cuvânt cod pe care copilul l-ar putea spune pentru a vă anunța că se simte anxios.
Profesorii copiilor mici ar putea dori să aibă în vedere o zonă de „chill-out” în camera lor, unde copiii să meargă atunci când se luptă. Acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca un colț al camerei care este echipat cu un scaun de tip beanbag și cărți pentru ca copilul să-și ia un moment singur. Pentru copiii mai mari și adolescenții, profesorii pot ajuta, fiind un adult de încredere cu care pot vorbi.
Când observi semne de anxietate, îi poți anunța că ești disponibil dacă are nevoie
A fi empatic și amabil poate ajuta la formarea unei conexiuni. A-i lăuda atunci când poți și a-i spune că îți pasă și că ești acolo dacă au nevoie de tine ar fi, de asemenea, de ajutor.
Doar asta ar putea face toată diferența din lume.
Care sunt strategiile sau intervențiile eficiente pe care le-ați văzut să funcționeze în reducerea anxietății școlare la copii?
Intervențiile sunt personalizate în funcție de personalitatea copilului, creativitate, abilități, talente. Important este să-i facă plăcere. În special, la copii funcționeză art terapia, ludoterapia, poveștile terapeutice.
Există exemple de metode creative sau programe educaționale care s-au dovedit a fi eficiente în lupta împotriva pericolului anxietății școlare?
Ce sfaturi aveți pentru părinții care se confruntă cu anxietatea școlară a copiilor lor și doresc să îi ajute?
Modelarea părinților
Părinții își pot ajuta copiii/adolescenții să învețe cum să facă față anxietății la școală, servind drept modele pentru gestionarea stresului. „Cel mai mare cadou pe care părinții îl pot oferi copiilor lor este capacitatea de a face față situațiilor stresante”.„Copiii învață prin exemplu; prin urmare, părinții trebuie să fie atenți la modul în care își gestionează propriul stres.”
Exerciții de respirație
S-a dovedit că exercițiile de respirație au un efect calmant asupra sistemului nervos; pur și simplu a lua trei respirații lente și adânci declanșează răspunsul de relaxare al corpului și calmează răspunsul „luptă sau fugi”. Acesta este un exercițiu pe care un copil sau un adolescent îl poate face într-un moment deosebit de stresant, fără ca nimeni să-l observe.
Yoga și meditație
Jurnalizarea
Scrierea într-un jurnal este un alt instrument bazat pe dovezi pentru ameliorarea stresului. Încurajează-ți copilul să scrie câte puțin în fiecare zi despre ceea ce trăiește, ca o modalitate de a interpreta și de a da un sens emoțiilor lor.
Evidențierea pozitivului
Ajută-ți copilul anxios să-și amintească vremurile bune din trecut, inclusiv momentele distractive la școală. În plus, evidențiați momentele pozitive care se întâmplă chiar acum și se vor întâmpla în viitor.
Antistres personalizate
În cele din urmă, părinții își pot întreba copilul sau adolescentul ce l-ar sprijini în tranziția mai ușor înapoi la școală. Ar putea avea idei foarte specifice despre ceea ce ar fi de ajutor. Poate că este o ținută nouă în care s-ar simți deosebit de încrezători. Sau a avea un plan după școală pentru prima zi sau două poate ajuta. Ar putea fi o activitate relaxantă de familie sau o întâlnire cu un prieten apropiat.
Petrece timp cu prieteni buni
Prietenii apropiați îi pot ajuta pe adolescenți să facă față anxietății. Acceptarea și sprijinul din partea prietenilor sunt esențiale pentru bunăstarea unui adolescent. Prin urmare, o conexiune autentică cu un prieten grijuliu poate atenua anxietatea la școală. Construirea unor prietenii puternice și de încredere este o abordare puternică pentru a face față anxietății sociale la școală.
Conectarea cu familia
Programul încărcat al anului școlar poate ține familia separată. Toată lumea are unde să fie sau ceva de făcut. Așa că faceți grija să mâncați împreună cel puțin una sau două nopți în timpul săptămânii. Mai mult, opriți toate dispozitivele în timp ce mâncați, astfel încât să vă puteți concentra pe mâncare și unul pe celălalt. Ca urmare, mesele devin un moment pentru fiecare membru al familiei pentru a împărtăși ceea ce se întâmplă în ziua și în săptămâna sa.
Cum poate educația în privința anxietății școlare să fie implementată în școli pentru a preveni și gestiona mai bine această problemă și cum poate mediul școlar să fie adaptat pentru a reduce riscul de anxietate la copii?
Prin implementarea unui program de informare, să apeleze la un specialist ca invitat pentru a susține niște ore de informare și psihoeducație.
În final, care ar fi un mesaj-cheie pe care ați dori să-l transmiteți părinților, educatorilor, profesorilor cu privire la anxietatea școlară?
Mulți părinți ezită să apeleze la ajutor din exterior când observă că cel mic are probleme, de teamă că acesta să nu fie etichetat într-un anumit fel, dar și pentru că și-ar recunoaște în acest fel nepriceperea. Nu-i nimic greșit în a duce copilul la psiholog, ci, dimpotrivă, ești un părinte mai bun, pentru că ai luat hotărârea să-l ajuți acolo unde tu nu poți. Prima condiție este să admiți sincer că ceva nu este în regulă cu cel mic.
Citiți AICI și despre anxietatea copiilor în vacanțe.
Related Posts
Certuri în cuplu: de ce apar și cum să le gestionezi
Chiar și cele mai solide relații se confruntă, la un moment dat, cu neînțelegeri...
Ajutor! Copilul s-a întors la școală!
Anxietatea școlară poate fi un real pericol. Cum pot interveni părinții? Cei...
Ce întrebări îți pune un psiholog?
După mai multe căutări ai reușit să găsești psihologul la care vrei să mergi....
De ce ne simțim atât de obosiți?
Psiholog Irina Mincă În ultimii doi-trei ani, tot mai multe persoane îmi...