Diferența dintre un psiholog și un psihoterapeut
Un psiholog și un psihoterapeut sunt profesioniști în domeniul sănătății mintale care oferă servicii persoanelor cu probleme emoționale și psihologice, dar există unele diferențe importante între cele două profesii.
Un psiholog este un profesionist în domeniul sănătății mintale care a absolvit o diplomă de masterat/doctorat în psihologie, care durează de obicei 5-7 ani de studiu universitar. Psihologii sunt instruiți să diagnosticheze și să trateze o gamă largă de probleme de sănătate mintală folosind o varietate de tehnici bazate pe dovezi. Ei pot lucra într-o varietate de locuri, inclusiv spitale, clinici și practică privată, și se pot specializa în domenii precum psihologia clinică, consiliere pshilogică sau neuropsihologie.
Citește și: Te gândești la terapie?
Un psihoterapeut, pe de altă parte, este un profesionist în domeniul sănătății mintale care oferă servicii de terapie prin vorbire sau consiliere pentru a ajuta persoanele cu probleme emoționale și psihologice. Psihoterapeuții pot proveni dintr-o varietate de medii educaționale, inclusiv psihologie, asistență socială sau consiliere, și pot avea niveluri diferite de formare și de licență în funcție de jurisdicția lor. Unii psihoterapeuți se pot specializa în anumite tipuri de terapie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau terapia psihodinamică, în timp ce alții pot folosi o abordare integrativă care se bazează pe mai multe modalități terapeutice. Irina Lucia Mincă este specialist cunoscut și acreditat în psihoterapia adleriană, de orientare psihodinamică.
Pe scurt, în timp ce psihologii și psihoterapeuții împărtășesc câteva obiective și tehnici comune, diferența cheie dintre cele două este nivelul și tipul de formare pe care îl au. Psihologii au absolvit un masterat/doctorat în psihologie și sunt calificați pentru a oferi o gamă largă de servicii psihologice, în timp ce psihoterapeuții pot avea niveluri diferite de formare și licență în funcție de pregătirea și jurisdicția lor educațională.
Poți afla mai multe detalii despre terapia individuală, terapia de cuplu sau terapia de familie.
Related Posts
Ce este comunicarea asertivă și cum ne ajută ea
Comunicarea asertivă este o formă de comunicare prin care o persoană își exprimă...
Cel mai bun psiholog București. Cum îl găsești
Cel mai bun psiholog: cum îl găsești și când îți dai seama că este potrivit...
Certuri în cuplu: de ce apar și cum să le gestionezi
Chiar și cele mai solide relații se confruntă, la un moment dat, cu neînțelegeri...
Ce este gelozia patologică și ce poți face în acest caz
Gelozia patologică, cunoscută și sub denumirea de sindromul Othello, este o...