Te gândești la terapie?
Cei mai mulți dintre noi am fost ”acolo”…Un moment dificil din viața noastră sau poate doar un moment mai special. Astfel, am ajuns să ne întrebăm cum ar fi să încep o terapie sau cum anume ne poate ajuta. „Ce este terapia, oricum?” „De ce ar trebui să mă supun dilemei de a decide cât de mult din lumea mea interioară ar trebui să împărtășesc cu un om complet străin?” “Merita prețul?” „Dacă nu-mi place terapeutul meu… sau mai rău… el/ea îmi va spune lucruri îngrozitoare despre mine pe care chiar nu vreau să le aud?”
Acestea sunt întrebări importante și, recunosc, este greu să le găsesc un răspuns universal. Cu toate acestea, sunt câteva adevăruri sincere pe care vi le pot spune despre terapie:
Există multe orientări teoretice, diferite. Cum și ce anume să alegi? O veste interesantă este că, potrivit unor studii științifice, cel puțin 60% din eficacitatea terapiei se datorează puterii „relației terapeutice”, sau, cu alte cuvinte, cât de mult vă place sau câtă încredere aveți în psiholog. A te simți pe aceeași ”lungime de undă” cu terapeutul tău și a te simți ascultat și respectat va avea mult de-a face cu cât de utilă va fi terapia pentru tine. Celelalte 40% sunt estimate a fi rezultatul tehnicii/a priceperii reale ale terapeutului. Ideea principală este: dedicați-vă timp pentru a găsi un terapeut care să vă vorbească în acel limbaj cu care sunteți obișnuit. Să vă simțiți confortabil cu persoana respectivă. Ar trebui ca psihologul să vă încurajeze să vă simțiți bine în legătură cu relația și să nu vă constrângă în niciun fel să continuați terapia dacă nu vi se potrivește.
Relația cu psihologul este specială, ca de altfel întreg procesul terapeutic. Aici, ești întâmpinat de ea sau el, ți se cere să te așezi și, timp de aproximativ o oră, întreaga conversație este doar despre tine, despre viața ta și despre nevoile tale ca ființă umană unică. Terapeutul îți oferă o perspectivă obiectivă, instruită, asupra a ceea ce se întâmplă în acest moment, în viața ta. Uneori, oferă sfaturi. Alteori, psihologul vă ajută să vă ghidați spre a ajunge la propriile concluzii sau adevăruri, un proces prin care învățați multe lucruri care vă vor rămâne pentru tot restul vieții. Să fii încurajat, să fii complet sincer cu tine însuți și să înfăptuiești actul de a-l verbaliza în prezența altuia îți poate schimba viața în sine. Și, mai ales, în bine.
Acum, merită terapia? În multe cazuri, asta depinde de prețul pe care l-ai pune fericirii tale. În alte cazuri, depinde de prețul pe care l-ai putea pune pentru creșterea conștientizării de sine, relații mai bune, un sentiment mai bun despre sine sau mai multă încredere.
Voi încheia cu asta: terapia este menită să fie o experiență în sine. Unii oameni au nevoie de ea în anumite momente din viața lor, iar unii dintre noi o tratăm ca la o educație universitară – este o experiență profundă care probabil ne va aduce beneficii pe viață și, în orice moment, s-ar putea să fim pregătiți pentru aceasta. Pe măsură ce ne desfășurăm viețile aglomerate și pline de solicitări, terapia este un moment, o oră pe săptămână, pentru a ne dedica sinelui și bunăstării sufletului. Cea mai bună parte este că nimeni nu poate lua niciodată ceea ce a fost experimentat și învățat în terapia ta (și nimeni nu trebuie să știe dacă nu vrei să o facă!)
Cu drag, Irina
Related Posts
Ce este comunicarea asertivă și cum ne ajută ea
Comunicarea asertivă este o formă de comunicare prin care o persoană își exprimă...
Ce este anxietatea?
Anxietatea este ca o pisică adormită, mereu pe cale să se trezească brusc și...
Cel mai bun psiholog București. Cum îl găsești
Cel mai bun psiholog: cum îl găsești și când îți dai seama că este potrivit...
Cât costă o ședință la psiholog și cum să-ți alegi terapeutul
Cât costă o ședință la psiholog este, cel mai probabil, una dintre primele...