Psihoterapia adleriană: Cea mai bună metodă de psihoterapie
Psihoterapia adleriană, cunoscută și sub numele de psihologie individuală, reprezintă un cadru teoretic și o abordare terapeutică dezvoltată de Alfred Adler, psihiatru și psihoterapeut austriac.
Psihoterapia adleriană subliniază experiența subiectivă a individului și perspectiva lor unică asupra vieții sale, mai degrabă decât să le privească ca pe un produs al mediului lor sau pur și simplu ca pe un set de simptome a se trata.
Ce este psihoterapia adleriană?
Adler credea că fiecare persoană este motivată de dorința de creștere personală și de conectare socială și că problemele psihologice apar adesea atunci când indivizii se simt deconectați de ceilalți sau lipsa unui sentiment de scop sau sens în viața lor. Terapia adleriană își propune să ajute indivizii să-și dezvolte un sentiment mai mare de autocunoaștere, responsabilitate și interes social, care este capacitatea de a-i îngriji și de a contribui spre bunăstarea altora.
Psihoterapia adleriană pune, de asemenea, un accent puternic pe rolul experiențelor din copilăria timpurie și dinamica familiei în modelarea personalității și viziunii asupra lumii a unui individ. Adler credea că oamenii dezvoltă un set unic de obiective și valori bazate pe experiențele lor și că terapia ar trebui să se concentreze pe explorarea și înțelegerea acestor motivații care stau la baza acestora.
Terapia adleriană este de obicei scurtă, pozitivă, axată pe soluții și colaborativă, terapeutul și clientul lucrând împreună pentru a identifica și aborda probleme specifice și pentru a promova creșterea personală. Tehnicile utilizate în terapia adleriană includ ascultarea activă, empatia, încurajarea și provocarea clienților să ia în considerare noi perspective și să ia măsuri pentru a-și atinge obiectivele.
Cui i se potrivește psihoterapia adleriană?
Psihologia adleriană este o abordare care se potrivește bine persoanelor care doresc să-și exploreze și să-și îmbunătățească relațiile interpersonale, sentimentul de apartenență și direcția de viață. Este deosebit de eficientă pentru acele persoane care:
Au dificultăți în relațiile interpersonale: Adler subliniază importanța sentimentului de apartenență și contribuție într-o comunitate. Cei care se confruntă cu probleme în relații, fie în familie, cu prietenii sau la locul de muncă, pot beneficia de această abordare.
Se simt inferiori sau au probleme cu stima de sine: Adler a dezvoltat conceptul de „complex de inferioritate”, iar terapia sa ajută oamenii să-și înțeleagă și să-și depășească sentimentele de inferioritate, încurajându-i să-și dezvolte un sentiment sănătos de încredere și valoare personală.
Caută sens și scop în viață: Psihologia adleriană este orientată spre viitor și spre găsirea unui scop și sens în viață. Cei care simt că au nevoie de o direcție sau care vor să-și dezvolte un scop clar vor găsi această abordare utilă.
Au o abordare colaborativă față de rezolvarea problemelor: Adler pune accent pe colaborare și încurajare. Cei care doresc să lucreze împreună cu terapeutul pentru a găsi soluții și să-și dezvolte abilități sociale vor fi potriviți pentru acest tip de terapie.
Sunt deschiși la introspecție și la schimbare: Psihoterapia adleriană implică reflectarea asupra experiențelor din copilărie și modul în care acestea influențează comportamentul adult. Cei care sunt dispuși să se angajeze într-o astfel de explorare introspectivă pot beneficia cel mai mult.
Cum se aplică în practică?
Adler credea că fiecare persoană dezvoltă un „stil de viață” unic în copilărie, care reprezintă modul său de a vedea și de a reacționa la lume. În terapie, clientul și terapeutul explorează acest stil de viață, punând întrebări legate de amintiri timpurii, familie, dinamica relațiilor și modurile în care persoana a învățat să facă față provocărilor.
Exemplu practic: Terapeutul poate întreba despre prima amintire a pacientului, pentru a înțelege cum percepe acesta lumea și cum s-a format stilul său de viață. De exemplu, o amintire despre o ceartă între părinți poate sugera că persoana a dezvoltat o sensibilitate la conflicte.
De asemenea, Adler a pus accent pe sentimentul de apartenență și pe dorința fiecărei persoane de a contribui într-un mod semnificativ la societate.
Exemplu practic: Terapeutul poate ajuta pacientul să descopere moduri prin care să se simtă mai conectat la comunitate, să participe la activități care îi dau un sentiment de semnificație sau să dezvolte noi relații.
Un alt aspect: Adler a crezut că multe comportamente sunt ghidate de scopuri inconștiente. În cadrul terapiei, pacientul poate deveni conștient de aceste scopuri și poate decide să le modifice dacă nu sunt sănătoase sau constructive.
Exemplu practic: Dacă un pacient își dă seama că acționează într-un mod defensiv în relații pentru a evita respingerea, terapeutul îl poate ajuta să conștientizeze acest scop și să adopte un comportament mai deschis și vulnerabil.
Citește și: Diferența dintre un psiholog și un psihoterapeut
În general, psihoterapia adleriană este o abordare holistică și optimistă care vede indivizii ca fiind capabili de schimbare și creștere și caută să-i ajute să-și descopere potențialul unic și găsi un sentiment de scop și de apartenență în viața lor.
Psiholog clinician și Psihoterapeut, Irina Lucia Mincă, este un specialist cunoscut și certificat în tehnicile utilizate în terapia adleriană.
Related Posts
Diferența dintre un psiholog și un psihoterapeut
Un psiholog și un psihoterapeut sunt profesioniști în domeniul sănătății mintale...
Certuri în cuplu: de ce apar și cum să le gestionezi
Chiar și cele mai solide relații se confruntă, la un moment dat, cu neînțelegeri...
Ce este comunicarea asertivă și cum ne ajută ea
Comunicarea asertivă este o formă de comunicare prin care o persoană își exprimă...
Anxietatea copiilor în vacanțe
Psiholog Irina Mincă Anxietatea copiilor în timpul vacanțelor poate fi o...