Cum să faci față anxietății de la început de facultate: Modalități pentru menținerea zilnică a calmului
În fiecare septembrie, în orice an, noii studenți simt neliniște cu privire la marea tranziție. Chiar și în circumstanțe „normale”, presiunea poate ajunge la tine. Până la 32% dintre noii studenți declară că se simt stresați și anxioși. Doi din trei se simt singuri. Și 17 la sută experimentează o depresie completă.
După pandemie, este posibil să simțiți toate cele de mai sus… și multe altele. Ceea ce ne amintește de cea mai folosită sintagmă încă din martie 2020: fără precedent. O mare parte din ceea trăiți a fost cultivat prin experiența Covid-19. Rețineți că nu sunteți singur și sentimentele voastre sunt valabile: nimeni nu a aflat încă totul.
Totuși, nu trebuie să suferiți. Oricare ar fi motivul anxietății tale, cheia calmului este să te înțelegi și să folosești strategii eficiente pentru sporirea sănătății și a productivității.
Ce îți provoacă toată anxietatea la facultate?
În orice an, studenții noi ar putea avea de-a face cu:
- Mutarea din casa părinților
- Eventual mutarea din oraș
- Presiunea socială și a colegilor
- Noi responsabilități academice
- Noi responsabilități casnice
- Întâlniri, sex și romantism
- Asteptari nerealiste
Anul acesta, puteți adăuga:
- Preocupări legate de sănătate
- Conflicte și confuzie legate de măști, vaccinuri, restricții și multe altele
- Împărțirea pe scară largă a credințelor politice și sociale
- Anxietate socială cauzată de mai mult de un an de izolare și schimbare
- Impactul negativ asupra sănătății mintale datorat pandemiei și blocării pe care l-au experimentat până la 95% dintre studenți, conform studiilor
Luați în considerare obiectivele și strategiile gestionabile pe care le puteți lua pentru a face față îngrijorării și incertitudinii.
Iată 8 moduri cotidiene de a face față cu bine anxietății la facultate
1.Treceți de stigmat
Anxietatea este cea mai frecventă problemă de sănătate mintală din România. Nu este rușine să te simți anxios. Vă rugăm să nu permiteți ca acest lucru să vă împiedice să căutați ajutor.
2. Practică îngrijirea de sine
Fortificați-vă cu un regim zilnic care se concentrează pe obiceiurile de alimentație sănătoasă, somn și activitate. Cultivați câteva tehnici de relaxare, de ex. meditație, yoga etc. Acest lucru vă va servi bine, deoarece veți fi mai în ton cu mintea și corpul. Astfel, auto-îngrijirea poate ajuta la îndepărtarea anxietății mai devreme.
3. Rămâneți într-un contact sănătos cu prietenii și familia înapoi acasă
Luați legătura când aveți nevoie de susținere, dar încercați să nu vă bazați prea mult pe cei de acasă pentru o asigurare constantă. Găsiți echilibrul potrivit pentru dvs. (și pentru cei dragi). Hrăniți pe cât posibil conexiunile din școală.
4. Luați în serios decorul camerei
Pare simplu, dar mediul îți pot afecta semnificativ stările de spirit. Decorați-vă spațiul într-un mod care vă aduce confort și calm. Evitați aglomerația. Creați un pat confortabil. Găsiți combinația potrivită de familiar și nou.
5. Începeți cu o sarcină de curs realistă
Într-un an diferit, s-ar putea să fie tentant să dați tot ce se poate din punct de vedere academic. Deocamdată, învață pur și simplu să îți găsești ritmul propriu. Toată lumea – de la studenți la profesori până la administratori – își gestionează așteptările pe măsură ce lumea primește un control asupra noului nostru normal.
6. Luați pauze tehnice
Telefonul dvs. este o tentație continuă. Teama de a pierde informații este reală, fără îndoială că vrei să ții pasul. Totuși, faceți-vă o favoare din timp și setați niște parametrii pe propria utilizare a telefonului.
Programați câteva pauze tehnice regulate. Lăsați-vă mintea să se detoxifice de întreruperile copleșitoare ale notificărilor, rețelelor sociale și multe altele.
7. Setați limitele
Fii realist cu privire la echilibrul dintre obligațiile academice, sociale și alte obligații din viața ta. Nu trebuie să distrați oaspeții tot timpul. Este în regulă să omiteți unele evenimente sociale. Puțină singurătate este benefcă. Stabiliți și impuneți limite.
8. Profitați de resursele din campus
Fiecare școală are resurse gratuite disponibile. Familiarizați-vă cu ceea ce este disponibil și, din nou, nu ezitați să căutați asistență. Este o modalitate excelentă de a cunoaște pe ceilalți și de a vă conecta cu persoanele cu care aveți lucruri în comun.
Un alt tip de consilier de orientare
Există nenumărate motive pentru care este normal să simțiți anxietate când intrați la facultate. De asemenea, există nenumărate mecanisme de coping sănătoase pe care le puteți folosi pentru a ușura tensiunea. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că procesul va fi ușor. S-ar putea să simți că nu te descurci singur. Este perfect în regulă.
Toată lumea poate beneficia vorbind cu un consilier plin de compasiune și cu experiență. Chiar dacă sunteți plecat la școală, aveți opțiunea de a face sesiuni virtuale video sau telefonic. Nu te lupta singur. Citiți mai multe despre tratamentul anxietății. Apoi vă rugăm să luați legătura cât mai curând cu cineva și să învățați abilitățile care vă vor ghida în acești ani provocatori, dar incredibili din viața voastră.
Related Posts
De ce ne simțim atât de obosiți?
Psiholog Irina Mincă În ultimii doi-trei ani, tot mai multe persoane îmi...
Cât costă o ședință la psiholog și cum să-ți alegi terapeutul
Cât costă o ședință la psiholog este, cel mai probabil, una dintre primele...
Mâncatul compulsiv: De ce psihologul are un rol esențial în limitarea acestei tulburări
Mâncatul compulsiv, cunoscut și sub numele de tulburare de alimentație excesivă...
Te gândești la terapie?
Cei mai mulți dintre noi am fost ”acolo”…Un moment dificil din viața noastră sau...